Jak układać artykuły w schładzarce, żeby najdłużej zachowały świeżość?

Zmrożone masło i warzywa, zbyt prędko popsuta szynka – takich historii można uniknąć. Wystarczy opracować odpowiednie położenie produktów w chłodziarce. Prawidłowy układ artykułów zgodny z zasadami to najodpowiedniejsze rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy artykułom świeżość i smak przez dłuższy czas, a jednocześnie unikniemy trwonienia jedzenia powodowanego nieodpowiednim przechowywaniem.

We właściwie zagospodarowanej schładzarce istnieje ściśle określona hierarchia. Jest tak, gdyż w środku lodówki na ogół występują pewne różnice temperatur. Półka najwyższa jest najcieplejszym punktem, w związku z tym powinna zostać zarezerwowana dla produktów o długiej trwałości, np. żywności przechowywanej w słoikach. Na górze schładzarki warto ulokować dżemy bądź warzywa zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się także znakomicie do przechowywania ciast takich, jak chociażby serniki, które wymagają chłodzenia, jednak nie bardzo niskich temperatur.
Urządzenia chłodnicze

Autor: Emilian Robert Vicol
Źródło: http://www.flickr.com
Niżej, na środkowych półkach możemy przechowywać żywność o mniejszej trwałości. To idealne miejsce na dania, które zamyślamy podgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tutaj również wyroby takie jak nabiał (śmietana), które wymagają przechowywania w temperaturze mniejszej niż 5°C. Najzimniejsze miejsce, a więc najniższe półeczki, powinniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tutaj warto ulokować mięso, ryby oraz wędliny, a również pokrojone owoce bądź warzywa oraz artykuły w otwartych już opakowaniach. Świetnym pomysłem jest też umieszczenie tutaj rzeczy, po jakie sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że znajdować się będą w bez trudu dostępnym miejscu, zredukujemy czas, w jakim będą otwarte drzwi alglas drzwi wewnętrzne aluminiowe schładzarki. Będzie to korzystnie oddziaływało na kondycję naszej chłodziarki. Jeśli jednakże chłodziarka ulegnie awarii, starczy wystukać w wyszukiwarkę hasło: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Dodatkowe informacje o serwisie lodówkek.

Przegródki i szuflady mieszczące się na samym dole chłodziarki określone są na świeże warzywa, takie jak sałata a także np. owoce cytrusowe. Nowoczesne rodzaje chłodziarek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w półeczkach. Dobierana niezależnie od reszty lodówki temperatura pozwala najlepiej dopasować warunki w przegródkach do produktów w nich przechowywanych. Można dzięki temu przykładowo szybko schłodzić napitki, albo wino.