Jak sklepy spożywcze radzą sobie z magazynowaniem łatwo niszczejących produktów

Prowadzenie marketu spożywczego bywa związane z nie zawsze przewidywalnymi stratami. Produkty spożywcze mają przecież ściśle podany termin przydatności do konsumpcji. Z tego też powodu nie można ich trzymać na półkach w nieskończoność. Dodatkowo pewne wyroby, np. sery lub mięso, należy obligatoryjnie przechowywać w właściwych warunkach, czyli w temperaturze ok. 0 stopni C. Zobaczmy, w jaki sposób sklepy w Poznaniu przedsiębiorczo wiążą skuteczny handel z samym magazynowaniem wybranych artykułów.

sklep

Autor: storebukkebruse
Źródło: http://www.flickr.com
Magazynowanie produktów spożywczych od wieków jest wyzwaniem dla ludzkości. Od dawna wiadomo, że przyprawy, a także sól, ułatwiają konserwować mięso wołowe. Jednak w marketach trudno przyprawiać posegregowane oraz popakowane porcje. Dlatego łatwo psujące się produkty przechowuje się w chłodniach (sprawdź to).

Pewnie masz chęć przejrzeć komentarz ze strony? Jeżeli tak, to fantastycznie. Może i Ty poczujesz chęć, by podzielić się z nami swoją ocenę.

Tylko tam, w trakcie sierpniowych upałów, serki homogenizowane mogą dotrwać w nienaruszonym stanie aż do daty wytłoczonej na dnie opakowania. Poznań to ogromne miasto, a zatem konkurencja bywa tutaj równie wielka. I zakrywanie towarów przed oczami klientów nie jest dobrą koncepcją. I to nie tylko dlatego trzeba co chwilę otwierać i zamykać metalowe odrzwia chłodni. Przecież każdy marketingowiec wie, że nabywca musi widzieć towar, aby go kupić.

Znacie zapewne takie grono osób, które jeszcze w mieszkaniu przygotowuje rejestr zakupów. Jednak nierzadko okazuje się, że nie jest to pełny wykaz.

Czy wiesz, że następne niezwykle emocjonujące artykuły są na wyciągnięcie ręki? Kliknij i zerknij na źródło (https://trops.pl/kategoria/technika/bhp/kalesony/), a na pewno odczujesz zadowolenie.

Zresztą z autopsji znamy takie momenty, kiedy kupujemy konkretny produkt tylko dlatego, że dostrzegliśmy go na regale. Jeszcze dobitniejszym exemplum jest sytuacja, w której kupujemy gofry, bo aromat wydzielający się podczas ich smażenia rozprzestrzenia się po całej okolicy. Dlatego menedżerowie sklepów (czytaj tu) spożywczych zaopatrują się w lady chłodnicze. Teraz nabywcy są w stanie z łatwością oglądać poukładane tam towary, czyli np. nabiał bądź kiełbasy. I w taki sposób lady chłodnicze nie tylko służą do celów przechowalniczych, ale również tych marketingowych. Oczywiście przedstawiony przykład nie tyczy się tylko jednego miasta. Poznań jest jak każda inna miejscowość i tutaj, jak i wszędzie, kupującymi rządzą te same psychologiczne reguły. Jedną z drobnych różnic może być fakt, że im większe miasto, tym prościej popaść w zakupowy szał i zakupić więcej produktów niż to konieczne.